Architectures » Home Designs » PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio

PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio

by
PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio - Side View

The project was assigned to Mount Fuji Architects Studio in 2007; the architects where to asked to design a weekend house in a site which was rather untouched by the human hand. The intact wilderness of the land on mount Izu-san was covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry trees and Japanese oaks. The architects “saw faint glimmer of architectural possibility along the ridge” of the mountain. They didn’t want to create elaborate architecture which would bow before the complex topography of the area, nor did they want to form an undulating landscape speckled with trees all over. Their “abstraction to nature” was the main concept behind their design, as they created a blueprint for perfectly autonomous architecture which seems as if it emerges as an underlying shape under the hidden natural environment.

PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio - Dining Room

The architecture of the building was realized by crossing two rectangular parallelepipeds; basically the top parallelepiped is pivoted and rotated to a 90 degree angle. Each parallelepiped is assigned a program; the lower parallelepiped houses the private spaces while the upper incorporates the functions of the communal areas. In the private spaces of the parallelepiped are two guest rooms, a bedroom with an en suite bathroom, a spacious bathroom for the guests and a WC. The lower parallelepiped of the private spaces sticks half of its body out to existing narrow level ground. Furthermore, it connects with the basement and the upper pivoted parallelepiped through a white steel spiral shaped staircase and an elevator. The basement has two special wine caves, as well as ample garage and storage space. While the upper floor with the communal areas, incorporates a spacious living room, dinning room and a bar, as well as a secluded kitchen and a WC. The upper level straddles across the lower parallelepiped and the mountain ridge, while being surrounded by a terrace on three of its four sides.

PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio - Kitchen Lounge PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio - Living Room PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio - Stair PLUS Residence by Mount Fuji Architects Studio - Top View
Designer: Mount Fuji Architects Studio, Location: Izu-San, Japan, Information: Source
Leave a Reply