Architectures » Landscapes » Urban Designs » Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects

Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects

Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects - Exterior Rendering - 3

The project consists of a 16,900 m2 congress and hotel facility and 17,100 m2 housing on the most attractive area of Helsingborg – the former central ferry dock Ångfärjan in the city center. The new facilities will play an important part in the ongoing development of the promenade running the length of the city waterfront.

Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects - Exterior Rendering - 1

The building is characterized by a deformation of the grid into a crystalline expression that has coined the nick name “The Salt Crystals”. The 12-story hotel volume in the south east corner with its light, generic and broken facades will become the new landmark of the city.

Project architect and associate partner of schmidt hammer lassen architects, Kristian Ahlmark stated: “This scheme creates a range of varied and unique city spaces. It forms a life between the buildings, the accessible ground levels, and the new building has coherence with the city. We have created a dynamic architecture, which gives Helsingborg a new landmark on this unique and special site.”

Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects - Exterior Rendering - 2 Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects - Interior Rendering - 3 Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects - Model photo Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects - Site Plan
Designer: schmidt hammer lassen architects, Location: Helsingborg, Sweden, Information: Source
Comments
One Response to “Helsingborg Congress and Hotel Center by Schmidt Hammer Lassen Architects”
  1. Effe B. says:

    This project is unfortunately not very harmonious on a Feng Shui point of view. It blocks the energy coming from the sea; the whole town becomes asphyxiated. But the worst is that it completely changes and hides the skyline of the town, which is an old architecture.

    The building is too high, and will hide the view to the sea for people living in the buildings behind. Not fair, as these people have paid their appartements a very high price because of the view.

    This project with a Congress Center and expensive real estate will only benefit a few; many people think it’s a very unfair project. There by the sea, they should build something that all citizens in town could have the use of.

    I think the architects who worked on this project had no consideration for the environment. They only focused on designing the building.

    Hopefully the Swedish Government will put a stop to it.

    Regards/Effe

Leave a Reply